luni, 23 mai 2011

Probably the worst idea in the world

Deunazi mi-a fost imposbil sa evit impactul cu un print care spunea ceva de perfectiune si continua cu o ...o da!.. una bucata paranteza in care un copywriter a trantit un soi de traducere si adaptare (sper ca e adaptare) a bashitului si noului concept de comunicare Carlsberg. Va intrebati probabil de ce m-am aprins asa. Nu-i greu. Mi-a stat in gat paranteza aruncata fara motiv sub originalul (sunt sarcastic aci) headline. Nu ma intreb cine poarta vina pentru simulacrul sub forma de campanie (si aniversara) a prea-cunoscutului brand de bere. Poate fi de la cei de sus, de la cei repartizati pe Romania, de la agentie sau pur si simplu din productie. Cert este ca pentru anul 2011 si pentru brandul in cauza, toata situatia pute a lipsa de imaginatie si a sfarsitul-advertising-ului as we know it. O sticla verde de bere al carei nume se poate citi doar la orizontala, cu un efect de refelxie si invaluita intr-o atmosfera verde-negricioasa ii face pe cei de la Noroc, Newmarkt sau alte branduri faimoase de pe la noi, sa se simta (in sfarsit) superiori. Lumii.

Imi place Carlsberg. Intodeauna mi-a placut. Berea, imaginea, logo-ul si cel mai mult sloganul. Probabil cel mai bun slogan din lume. As vrea sa stiu cum se ajunge de acolo, in situatii de genul asta? Cine are puterea sa se pise pe atatia ani de coolness? Si de ce. Mai ales de ce.

N-o sa uit prea curand anul 2011. Anul in care toti colosii au implinit niste ani rotunzi (sau sonori), anul in care am fost martorii unor campanii penibile si anoste, aruncate in peisajul romanesc fara mila. Trec in revista Nivea cu pielea de 100 de ani (asa ne zice mesajul, promit!), Coca Cola cu 125 de ani plini de reclame frumoase ce au culminat cu niste vizualuri scoase din Powerpoint ...de office assistant-ul unui showroom de mobila. Din Chitila. Carlsberg se lupta pentru locul-intai-loosers cu Nivea pentru ca n-au cacat nimic special in afara de idiotenie si o suta si ceva de ani. Coke macar a scos niscaiva sticluzte aniversare si un milion de premii amarastene. De criza, ar sublinia cineva. Dupa ce l-as pocni exact in mijlocul fetei, as reveni la subiect: nicio criza (chiar si de epilepsie) nu lasa oamenii fara bun-simt, imaginatie etc. Din contra, diminuarea bugetelor aduce un surplus de creativitate si idei noi printre cei din advertising. Uneori iau si premii din cauza asta. Sau poate sunt cel mai naiv om din lume si ar trebui sa imi vad de jucarelele mele. In topul campaniilor inutile merita mentionata si erezia Adidas is all in. Aruncand pe fereastra minunatia de Impossible is Nothing, Adidas s-a apucat de poker adunandu-si cateva star-uri ce n-au semnat cu Nike pana acum. Nici macar spot-ul cu muzica de la Justice si regia lui Romain Gavras nu salveaza un slogan atat de apocaliptic si neinspirat. Pana la urma ce se intampla daca e all in si pierde?

Pentru ca pot face mai multe lucruri in acelasi timp, am sa imi vad de jucarele si va prezint in acelasi timp noul slogan Sickopathic.com: Tantanis! Nope.. sorry, asta chiar e bun. Revin... Sickopathic.com: this calls for a pomello. (de mai mult de 3 ani)